Felszeghy Tibor

 

Kemény Henrik, Kemény Mátyás és Felszeghy Tibor

A Pécsi Bóbita Bábszínházban eltöltött évek alatt végeztem el bábszínházi tanulmányaimat, szereztem hivatásos előadóművészi engedélyt és bábszínész diplomát. Olyan neves bábművészek voltak a mestereim, mint Bölöni Kiss István, aki számos nagyszerű alakítása mellett Manócskát mozgatta a Mazsola című televíziós bábfilm sorozatban. Gruber Hugó bábszínészmesterségre tanított, Bánky Róbert és Blasek Gyöngyi bábművészek az árnyjátékkal ismertettek meg, beszédtechnikából pedig Montágh Imrénél vizsgáztam. Első mentoromtól, Giovannini Kornéltól minden téren nagyon sokat tanultam. 

Később évekig az Állami Bábszínház bábművészeként dolgoztam. Főként címszerepek játszottam, amelyek közül az egyik legemlékezetesebb a Balogh Géza rendezte Dr Faust volt. Ebben az időszakban több televíziós bábfilmben is közreműködtem. A legkedvesebb számomra a Kéménymesék című sorozat volt, amelyben Gyurkó Henrik és Csankó Zoltán voltak a partnereim, s amelyet Beregszászi Mária rendezett.

A Fabula Bábszínházat 1991-ben alapítottam. Hosszú évtizedek után ez volt a második magánbábszínház Magyarországon. A kezdetben vándorszínházként működő társulat hazai és nemzetközi bábfesztiválokon is szerepelt. Így jutottunk el többek közt Charleville-be, Isztambulba, Bécsbe, Salzburgba, Linzbe, Villachba, Prágába és Vancouverbe.

A hazai hivatásos bábszínházak fesztiváljain is részt vettünk: Kecskeméten, Pécsett, Sárospatakon, Budapesten a Kolibri Fesztiválon, Békéscsabán és Szegeden. Számos gyermektapsot, kacajt, nevetést, szülői elismerést és közönségdíjat is kaptunk.

Azonban számomra az egyik legfontosabb dicséretet Kemény Henriktől kaptam, amikor a Mester megveregette a vállamat, miután a Városligetben megnézte a Fabula Bábszínház Vitéz László produkcióját. Heni bácsi szívből jövő, bíztató, baráti elismerése a mai napig elkísér. Később ő maga is fellépett Vitéz László játékával a Fabula Sátorbábszínházban.

Az eltelt két évtized alatt sok nagy sikerű produkció született, amelynek jó részét ma is műsoron tartjuk.

Egyik legkedveltebb előadásunk a Mazsola. Szeretettel emlékszem Bálint Ágnes saját kezűleg rajzolt kedves ábrákkal díszített levelére, amelyben sok sikert kívánt meséje bábszínházas feldolgozásához és előadásához.

Mestereink emlékét megőrizzük.

Kereső

Vendégkönyv

Facebook